Opas pyörän valintaan

Mikä on runkokoko?

Runkokoko on aina ilmoitettu pyörän teknisten tietojen yhteydessä. Runkokoon vaikuttaa oma pituutesi/jalkovälin pituus. Runkokoko mitataan poljinkeskiön kiinnityskohdan ja istuinputken alaosan välisestä etäisyydestä. Runkokoko ilmoitetaan tuumina tai sentteinä.

Valmistajilla on runkokokojen suositusmitat eripituisille ihmisille.

Miten valitsen sopivan runkokokoon?

Pyörän runkokoon valinta riippuu pyörän käyttötarkoituksesta. Maantie- ja retkipyörissä pyörän runkokoko voi olla hivenen korkeampi kuin esimerkiksi maastopyörissä. Voit hyödyntää runkokoon valinnassa jalan sisämittaa esimerkiksi siten, että seisot sukkasillasi seinää vasten hartialeveydessä ja asetat vaikkapa kirjan suorakulmassa jalkoväliin. Merkitse kirjan ylänreunan kohta lyijykynällä, sitten mittaat merkistä etäisyyden lattiaan.

Maantie- ja retkipyörissä (hybridit yms. pelkästään maantie- ja pyörätiekäytössä) runkokoko lasketaan jalan sisämitta x 0,66. Esimerkiksi jalan sisämitta on 85cm x 0,66 = 56,1cm, jolloin runkoko on 56cm tai lähin sitä vastaava. Muutaman sentin heitto ei vaikuta ajomukavuuteen.

Maasto- ja off-road käytössä voit valita muutaman sentin matalamman runkokoon.

Muut etäisyydet, kuten ohjaintangon ja istuimen välinen etäisyys on muokattavissa pysty- ja vaakasuunnassa kun runkokoko on valittu sopivaksi.